گفتم گفتی گفت

دنبال کنندگان ۶ نفر
این وبلاگ را دنبال کنید
آخرین مطالب
با توجیه قراردادهای جدید نفتی مطرح شد؛ معاون وزیر نفت: اطلاعات میادین مشترک نفتی را به خارجی‌ها داده‌ایم! 
معاون وزیر نفت در اظهاراتی عجیب ضمن تلاش برای ماست‌مالی کردن قراردادهای جدید نفتی، با استقبال زودهنگام از این قراردادها گفت: اطلاعات مربوط به میدان‌های مشترک در اختیار شرکت‌های خارجی قرار گرفته است!



به گزارش فارس، امیرحسین زمانی‌نیا روز گذشته در همایش بین‌المللی بهینه‌سازی قراردادهای بالادستی نفت و گاز با تاکید بر اینکه اطلاعات مربوط به میدان‌های مشترک در اختیار شرکت‌های خارجی قرار گرفته است، اظهار امیدواری کرد، قراردادهای جدید نفتی حداکثر تا یک ماه آینده نهایی شده و مذاکرات ایران برای امضای این قراردادها شروع شود.وی علیرغم انتقادات کارشناسان از عواقب نامیمون قراردادهای نفتی دولت یازدهم موسوم به IPC، با اشاره به این که در حال حاضر سایر دانشگاه‌های کشور نیز قرار است بر روی قراردادهای جدید نفتی کار کنند، افزود: در شرایط عادی توجه به این مسئله بسیار خوب است، اما دو سال است که ما خودمان را تحریم کرده‌ایم و هنوز هم قراردادی منعقد نکرده‌ایم.
معاون امور بین‌الملل و بازرگانی وزیر نفت بدون اشاره به نتیجه انتقادات کارشناسان و تأثیر آن در اصلاح این قراردادها(!) افزود: در طی دو سال اخیر همه کارشناسان، صاحب‌نظران و نهادهای بازرسی بر روی قراردادهای جدید نفتی کار کرده و نظرات خود را داده‌اند.زمانی‌نیا همچنین تصریح کرد: با این که توجه به این مسئله مهم است اما اگر به دنبال منافع ملی هستیم، نباید بر روی مسائل حقوقی خیلی ریز شویم، مثل این که یک ویرگول را باید جابجا کرد. ما باید به تصویر بزرگتری که این قراردادها برای ما ایجاد می‌کنند توجه کنیم.
تکرار بازی «برد- برد» در قراردادهای نفتی!
زمانی‌نیا در ادامه با یادآوری ادعای همیشگی و البته تلخ «بازی برد-برد» دولت یازدهم در معاملات بین‌المللی، افزود: باید به این مسئله توجه داشته باشیم که قرارداد دو طرف دارد و طرف مقابل هم باید برای اجرای آن با ما به توافق برسد؛ این طور نیست که هرچه را بخواهیم را بنویسیم و آنها هم آنها را بپذیرند.
وی با بیان این که امروز قراردادهای جدید نفتی از اهمیت بالایی برخوردار است، افزود: باید یک جایی کار را تمام کرده و وارد مذاکره برای عقد قرارداد شویم.
معاون زنگنه گفت لطفا این بررسی‌ها را تمام کنید و شروع به کار کنید و افزود که اگر به دنبال حفظ منافع ملی هستید، باید به صورت شفاف بررسی‌ها در مورد قراردادهای جدید نفتی را انجام دهید.زمانی نیا با اشاره به این که طی دو سال گذشته کارشناسان، استادان و سازمان‌های نظارتی، نظرات خود را در مورد قراردادهای جدید نفتی ارائه داده‌اند و می‌توانم بگویم که در اجماع‌سازی بالاخره به اواخر راه رسیده‌ایم، ادامه داد: در اجماع صورت گرفته چند تغییر را بر مبنای مذاکره و شنیدن نظرات کارشناسان و سازمان‌ها اعمال کرده‌ایم.
تقدیم اطلاعات میادین نفتی به خارجی‌ها!
معاون وزیر نفت در ادامه در اظهاراتی نگران‌کننده از انتشار اطلاعات میادین نفتی کشور خبر داد و گفت: در حال حاضر اطلاعات مربوط به میدان‌های مشترک در اختیار شرکت‌های خارجی برای بررسی بیشتر آنها قرار گرفته است تا به محض این که مذاکرات قراردادی شروع شد، بتوانیم قراردادها را وارد مراحل اجرایی کنیم.وی تصریح کرد: امیدوارم حداکثر تا یک ماه آینده قراردادهای جدید نفتی نهایی شده و مذاکرات ایران برای امضای این قراردادها شروع شود.گفتنی است در شرایطی معاون زنگنه از دریافت نظرات کارشناسان نفتی درباره قراردادهای جدید نفتی رونمایی شده در دولت یازدهم و اجماع کارشناسان در این رابطه خبر می‌دهد که صاحبنظران حوزه انرژی، علیرغم محرمانه نگه داشتن متن این قراردادها، از ابتدای افشای گوشه‌هایی از قراردادهای فوق نسبت به خطرآفرین بودن آن هشدار داده‌اند. برخی معتقدند این قرارداد در هیچ دوره‌ای از تاریخ کشور سابقه نداشته است و برخی نیز آن را قابل مقایسه با قرارداد نفتی گس-گلشائیان دانسته و در سخنان و نوشته‌های متعدد به نقد این قراردادها و اعلام خطرات پیرامون آن برای صنعت نفت کشور پرداخته و آن را مغایر با سیاست‌های اقتصاد مقاومتی دانسته‌اند.
انتقال فناوری نفتی سرابی بیش نیست!
در همین رابطه مسعود درخشان، استاد برجسته اقتصاد انرژی، بارها تأکید کرده است که شرکت‌های خارجی به ‌بهانه انتقال فناوری و تأمین سرمایه، در آستانه بازگشت به میادین کوچک و بزرگ نفتی کشور هستند در حالی که انتقال فناوری در چارچوب قراردادهای نفتی سرابی بیش نیست چرا که سوابق تاریخی نشان می‌دهد که از قرارداد دارسی تاکنون، در هیچ قرارداد نفتی هیچ فناوری توسط هیچ‌یک از شرکت‌های نفتی، به صنعت نفت کشور منتقل نشده است.
اتفاقا مسعود درخشان یکی از اساتیدی بوده است که در جلسات نقد قراردادهای IPC در دولت حضور یافته اما معلوم نیست این انتقادات چه تأثیری در اصلاح این قراردادها داشته است. چرا که مقام معظم رهبری در دیدار خود با دانشجویان کشور در ماه مبارک رمضان به این قراردادها اشاره کردند و فرمودند: «یک نوشته‌ای به من دادند که ما بررسی کردیم، تحقیق کردیم، معلوم شد که این ویراست شانزدهم است.»مقام معظم رهبری در ادامه به رفع نشدن ایرادات کارشناسی حتی در ویرایش شانزدهم این قراردادها(!) اشاره کردند و فرمودند: «بعد که به دفتر ما مراجعه شد، دفتر ما گفتند این کافی نیست، چون بعد از این باز اصلاحات دیگری هم لازم بوده که انجام بگیرد که هنوز انجام نگرفته. بنابراین تا وقتی‌که این اصلاحات انجام نگیرد و این کار به ‌معنای واقعی کلمه، مطابق منافع کشور نباشد این اتّفاق نخواهد افتاد و این نوع قرارداد بسته نخواهد شد. ما هم گفته‌ایم که تا وقتی قضیّه نهایی نشده، هیچ قراردادی نباید بسته بشود.»
چنانچه پیداست کارشناسان همچنان درباره این قراردادها هشدار می‌دهند و رهبری نیز صراحتا بر تأیید نشدن آن تا زمان رفع ایرادات اساسی تأکید کرده اند ولی با این همه معاون وزیر نفت با اعلام نارضایتی از بررسی‌های کارشناسی صورت گرفته، تلاش می‌کند ضمن لاپوشانی مفاد سوال‌برانگیز، از این قراردادها حساسیت‌زدایی کند و با اشاره به لزوم ارائه امتیازات برای جذب طرف‌های خارجی، بازی برد برد مرسوم در قراردادهای خارجی دولت یازدهم را تکرار کند؛ شیوه‌ای که برای ما خاطرات تلخی همچون برچیده شدن تأسیسات هسته‌ای در مقابل وعده‌های پوچ غربی‌ها در فرایند توافق برد- برد برجام را یاد‌آوری می‌کند.

نظرات  (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">