زنده شدن خاطره توهین سریع القلم به رانندگان تاکسی/
پس از توقیف و تذکر به منتقدین توافق، نوبت به توهین و تمسخر رسید/ بهنوش بختیاری: پس تکلیف آزادی بیان که انقدر ازش دم میزنن چیست؟/من از بقالها، سلمونیها و سایر اقشار زحمتکش عذرخواهی میکنم
جالبه که موقع خیریه ها،ا نجمنها، سفیر تعیین کردنها، رضایت از خانواده مقتول گرفتنها، به بیمارستانها رفتنها، ما فرهیخته ایم و اینجور وقتا که من میگویم مطالعه و اگاهی برای تصمیم درست میشم دلقک؟ من به نوبه خودم از بقالها و سلمونی ها و سایر اقشار زحمتکش این مملکت عذرخواهی میکنم که لفظ دلقک بهشون نسبت داده شد...
گروه فرهنگی- رجانیوز: مسئلهی هستهای همچنان مهمترین موضوع اینروزهای کشور است و هر واکنشی از سوی چهرههای مطرح در هر حوزهای میتواند حاشیههای فراوانی را به دنبال داشته باشد و تبدیل به یکی از موضوعات اصلی رسانهها و شبکههای اجتماعی گردد، اما نکته قابل توجه بکارگیری انواع متدها و روش ها از سوی حامیان این توافق برای کنترل انتقادات است که در مواردی به اقدامات خارج از اخلاق و توهین و تمسخر هم منتهی شده است.
به گزارش "رجانیوز"، در حالی که هفته گذشته وزارت ارشاد با توقیف هفته نامه نه دی و تذکر به روزنامه کیهان و رجانیوز، تلاش کرد اصلی ترین منتقدین رسانه ای این توافق را کنترل کرده و از حجم نقدهای این رسانه ها بکاهد، در جبهه ای دیگر، رسانه های حامی دولت نیز با ایجاد جوی توهین آمیز، تلاش کرده اند فضای هرگونه نقد چهره های سرشناس همچون هنرمندان و وروزشکاران را از بین ببرند، به نحوی که اظهار نظر بهنوش بختیاری، بازیگر سینماو تلویزیون، در یک برنامه رادیویی و تمسخر وی توسط رسانههای حامی دولت تبدیل به یکی از موضوعات پرتواتر رسانهها شده است.
ماجرا از آنجا آغاز شد که بختیاری در برنامه رادیویی جمعه که از شبکه جوان پخش میشد در پاسخ به سئوالی درباره آرزوهایش، گفت: «دوست دارم جامعه شناسی بخوانم تا مثلا بعد از توافق هسته ای سریع ذوق زده نشوم و به عواقب و آینده آن فکرکنم، مثلا درباره اینکه بعد از ترکمنچای چه اتفاقی افتاد!»
پس از این اظهار نظر هم بود که طبق روش مرسوم رسانههای حامی دولت که سعی در تخطئهی هر انتقادی به مذاکرات هستهای و توافق حاصل شده با برچسب تندروی و بیسوادی دارند، بختیاری نیز با حملات تمسخر آمیز این روزنامه ها مواجه شد و در مطلبی توهین آمیز از سوی روزنامه آفتاب یزد، برای تحقیر و تمسخر وی، در توهینی آشکار به مردم، پای مشاغلی چون سلمانی و بقالی نیز به میان آمد تا با مقایسه بازیگران با این مشاغل، سطح اظهاراتشان را در این سطح بداند.
این روزنامه اصلاح طلب در مطلب خود با عنوان «واسه نونه واسه نونه» نوشت: «بهنوش بختیاری یک بازیگر طنز و شومن است و اندازه همان سلمونی یا بقال میتوان روی نظرش حساب کرد و بس..... بهنوش بختیاری چون نیازمند حضور در صداوسیماست چنین حرف مضحکی زده، حتما به اندازه افراد عادی هم نظرش ارزش ندارد.
این رسانه همچنین در پایان با این جمله کنایهآمیز که :«هر کسی حرفش به اندازه خودش ارزش دارد و دقلک به اندازه خودش...» مطلبش علیه بهنوش بختیاری را به پایان برده بود.
این توهین رسانه حامی دولت به بختیاری اما واکنش بازیگران را درپی داشت. در همین زمینه بهزاد فراهانی بازیگر سینما و تلویزیون در خصوص این توهین به این بازیگر به بهانه نقد توافق هستهای گفت: «...حالا بهنوش بختیاری نظر خود را گفته است؛ آن طور هم که من شنیده ام در مورد رشته دانشگاهی مورد علاقه خود صحبت کرده و بعد مثال زده که می خواهم این رشته را بخوانم تا در مورد مسائل سیاسی ذوق زده نشوم. تا این جای کار به کسی توهین نکرده است اما این که نشریه فوق مستقیم به شخص وی، واژه دلقک را نسبت دهد؛ بسیار تاسف بار است. مطبوعاتی ها باید نظرات شخصی دیگران را تاب بیاورند و این چنین پا از گلیم خود فراتر نگذاشته و مسبب بی احترامی به افراد نشوند. به هر شکل اتفاقی است که روی داده؛ این طرز تفکر و رویه نشریه فوق که نظر مخالفش را برنتابیده و توهین کرده؛ یک طرز فکر جهان سومی بیش نیست.»
جهانگیر الماسی نیز در گفتوگویی در همین زمینه گفت: «تعجب من نه از نویسنده مطلب، بلکه از آن دبیرسرویس و سردبیری است که اجازه نشر این مطالب توهین آمیز را داده است. مگر غیر از این است که نشریه آفتاب یزد از دوره خاتمی تا همین دوره فوق داعیه دار فرهنگ بوده است. چطور به خودشان اجازه می دهند که به یک بازیگر بگویند دلقک؟! چطور از کلمات بقال و سلمانی استفاده می کنند؟! واقعا از این مشاغل نام برده اند که سطح پایین یک بازیگر را برسانند یا به صاحبان این مشاغل هم توهین کرده اند؟! من به نوبه خودم از طرف جامعه هنری تاسفم را نسبت به این توهین ابراز می کنم و صمیمانه از هنرمند خوب کشورمان، سرکار خانم بهنوش بختیاری عذرخواهی میکنم.»
این بازیگر سینما و تلویزیون همچنین گفت: «مسئولین این نشریه بدانند که اگر توافقی حاصل شده است به همه مردم مربوط می شود و آحاد ملت می توانند در این باره نظر دهند؛ چرا برخی ها توجیه نیستند که توافقات یک قضیه ملی است و فقط آن ها نیستند که میتوانند عقیده خود را بگویند.»
جز این اما مرجان شیرمحمدی نویسنده و بازیگر سینما و تلویزیون نیز در صفحه شخصی خود به این موضوع واکنش نشان داد: «دلقک و سلمانی و بقال حق اظهارنظر دارد. روزنامهنگار ارزان قیمت هم حق اظهار نظر دارد، ولی حق بی ادبی و بی احترامی ندارد. بهنوش بختیاری نظرش هر چه هست، یک رای و عقیده است و من به آن احترام می گذارم. ضمن این که بهنوش را خوب میشناسم و به نظرم یکی از بااستعدادترین بازیگران ماست. در زمانه ای که هر کس برای خودش ژستی دارد که به مردم القا کند من با شما فرق می کنم و از برج عاج خودم به شما نگاه می کنم، او یک آدم آزاده است که بی ریا و بی هیچ ژست آبکی، تنها خودش و خودش است. مرحله ای که شاید دوست روزی نامه نویسمان خیلی با آن فاصله داشته باشد.»
پس از این واکنشها اما حالا خود بختیاری در صفحهی شخصیاش به توهین رسانه حامی دولت به وی به دلیل نقد توافق واکنش نشان داده است:
«من اولین ادمی نیستم که در معرض قضاوتهای نادرست و بی اخلاقی های رسانه ای-سیاسی انگ زدن های ناجوانمردانه قرار میگیرم اخریشم نیستم، توضیحی دارم برای کسانی که صحبتهای منو در مورد توافق هسته ای نه با گوش خود شنیدن ونه جایی مکتوب دیدن. خبرنگاری که نمیدونم با چه رویی میخواد زندگی کنه (هرچند که وجدان کیلویی چند وقتی پای فروش روزنامس، ابروی مثقال مثقال جمع شده ادمها چه ارزشی داره، انگ بزن وبفروش.) درموردم نوشت که من توافق را با عهدنامه ترکمانچای مقایسه کردم که این از بیخ و بن بوی پستی و رذالت میدهد. برداشت غلط از حرفم، مثل همه مردم از این که ممکنه با برداشتن تحریم دردها کمتر شود خوشحال شدم اما واقعا نمیدونم این خوشحالی در مرور زمان چه میشود؟نه گفتم دلواپسم و نه گفتم همه چیز درست پیش رفته، حالا این وسط عده ای هر انتقادی و در دسته بندی های سیاسی قرار میدن و من واقعا نفهمیدم پس تکلیف آزادی بیان که انقدر ازش دم میزنن چیست؟؟ مگه همه کسانی که رای دادن ویا نظرشون رو گفتن دکترای علوم سیاسی دارن، که به من گفتن شما که دلقکی نظرت اندازه بقال وسلمونی(که این عزیزان هم جزو شریف ترین اقشار این کشورن)ارزش داره نظر نده...»چطور ممکنه شادی مردم برای منی که راهم رو تو شادیشون انتخاب کردم برام مهم نباشه، نون به نرخ روز خور واژه سنگینیه دوستان، من با مفهومش به خدا قسم اشنا نیستم، که اگر بلد بودم وارد این بحث نمیشدم و با محافظه کاری سکوت میکردم اما من عادت دارم حرف حق بزنم... گفتن این که آرزویم جامعه شناسی خوندنه که با آگاهی تصمیم بگیرم، آیا توهین است؟؟ یا گفتن جملاتی وقیحانه با ادبیاتی دلقک واروسخیف... دلم شکست که سخن پاک منو با بی رحمی وبی ادبی به سمت خودشون برگردوندن، و شناس و ناشناس شدن منتقد و هتاک و فحاش..با اخلاق وارد شوید تورو به مقدساتتون..»امثال من که سالها برای خندیدن مردم کار کردیم نیازی به محکم کردن جای پامون تو صداوسیما نداریم، جای پای ما محکمه، چون با صبر و آبرو و و شرافت و تلاش وسختی های زیاد کار کردیم و زندگی و جای پامونو خدا محکم میکنه... وجالبه که موقع خیریه ها،انجمنها، سفیر تعیین کردنها، رضایت از خانواده مقتول گرفتنها،به بیمارستانها رفتنها، ما فرهیخته ایم و اینجور وقتا که من میگویم مطالعه و اگاهی برای تصمیم درست میشم دلقک؟ من به نوبه خودم از بقالها. سلمونی ها و سایر اقشار زحمتکش این مملکت عذرخواهی میکنم که لفظ دلقک بهشون نسبت داده شد... روز خبرنگار بر کسانی مبارک که جانشون رو برای مردمشون دادن، نه اون هایی که از فرط دریوزگی به تهمت زدن میپردازن که نون بهشون برسه و تیراژ روزنامشون بره بالا..یاعلی»
لازم به ذکر است پیش از این نیز تئوریسین سیاست خارجی دولت یازدهم، با توهین به قشر زحمت کش راننده تاکسی تلاش کرده بود منتقدین هسته ای را تخطئه کند. محمود سریع القلم درباره انتقادات به مذاکرات هسته ای گفته بود: « یک راننده تاکسی که از ۵ صبح تا ۱۲ شب باید در این خیابان ها بدود تا هزینه ۳ بچه دانشجویش را درآورد، سر چهارراه از او می پرسند که نظر شما درباره برنامه هسته ای و مذاکرات ژنو چیست؟ او چه دانشی دارد که یک واکنش منطقی به این سوال بدهد.»
این در حالی است که این توهین مشاور رئیس جمهور با واکنش رانندگان تاکسی روبرو شد و اعتراضاتی را در سطح کشور به دنبال داشت.