تطبیق صد در صدی فکت شیت آمریکایی ها از توافق لوزان با مفاد توافق نهایی+ علت انکار تیم مذاکره هسته ای
تطبیق صد در صدی فکت شیت آمریکایی ها از توافق لوزان با مفاد توافق نهایی/ چرا اعضای تیم مذاکره کننده صحت فکت شیت آمریکایی ها را انکار میکردند؟
هر چند اعضای تیم مذاکره کننده از اینکه این متن به وزارت خارجه منسوب شود، ابا داشتند و در برنامه های تلویزیونی و سخنرانی ها، صراحتا و چندین باره تاکید میکردند که این متن، فکت شیت ایران از مذاکرات لوزان نیست، اما بعدها با افزایش درخواست ها از دولت برای انتشار فکت شیت رسمی ایران، رییس جمهور با کم حافظه خواندن منتقدان گفت: فکت شیت ایران زودتر از همه و بلافاصله پس از مذاکرات در اختیار رسانه ها قرار گرفت. فکت شیت ایرانی همانی بود که در لوزان منتشر شد.
کمیل نقی پور- گروه بین الملل رجانیوز: بررسی متن توافق نهایی و پیوست های آن بیانگر این است که فکت شیت کاخ سفید از توافق لوزان کاملا درست بوده و در وین همان اصول مطرح شده در فکت شیت آمریکایی ها، تبیین شده است.
به گزارش رجانیوز، البته سابقه کاخ سفید در انتشار فکت شیت مربوط به توافق ژنو در اذرماه سال ۱۳۹۲ می شود. آنزمان آمریکایی ها تنها چند دقیقه پس از خبر توافق ایران و کشورهای ۱+۵ ، متنی را منتشر کردند و اصول توافق صورت گرفته و تعهدات آمریکا و ایران را توضیح دادند.
انتشار سریع فکت شیت ۷ صفحه ای آمریکا که قبل از متن توافق در خبرگزاری ها منتشر شد، برخی رسانه های داخلی از حمله خبرگزاری ایسنا را نیز به اشتباه انداخت و این رسانه ها متن فکت شیت کاخ سفید را به عنوان متن توافق شده در ژنو منتشر کردند.
با این حال انتشار فکت شیت از سوی آمریکا که در آن جزییات توافق صورت گرفته به صورت ملموس توضیح داده شده بود، با واکنش اعضای تیم مذاکره کننده ایران روبرو شد، چرا که توضیحات آمریکایی کاملا در مقابل تبلیغات گسترده دولت و رسانه های وابسته به دولت درباره فتح الفتوح بودن توافق برای ایران قرار داشت.
الته واکنش مقامات دولت ، یک واکنش عجیب بود . اعضای وزارت خارجه به جای آنکه پاسخ مقامات و مفاد مطرح شده در فکت شیت را بدهند، به منتقدان داخلی حمله کردند که چرا به اظهارات مقامات آمریکایی و فکت شیت کاخ سفید توجه می کنند!
نمونه ای از این اظهارات ، صحبت های آقای ظریف در جمع دانشجویان دانشگاه تهران در تاریخ ۱۲ آذر ۱۳۹۲ است.
وی که در آن روز به مناسبت روز دانشجو به تالار علامه امینی دانشگاه تهران رفته بود در جمع دانشجویانی که به صورت گزینشی سالن را پر کرده بودند گفت:
«اجازه ندهید دنیا برای ما تصمیم بگیرد وخط فکری ایجاد کنند و با دروغ پردازیها اجماع داخلی را از بین ببرند. برخی در داخل فکت شیت کاخ سفید را مبنای توافق هستهای قرار میدهند ولی به برنامه اقدام مشترک اعلام شده از طریق سایت رسمی کشور اهمیت نمیدهند. چرا سایتهای ما که ادعای حزباللهی بودن میکنند از سایت دبکای اسرائیلی که عامل پخش اطلاعات غلط است نقل قول میکنند اما وزیر خارجه را باور نمیکنند.»
با این حال هر چه زمان می گذشت ، درستی متن منتشر شده در فکت شیت آمریکایی بیشتر مشخص می شد و فاصله تصورات رئیس جمهور و اعضای تیم مذاکره کننده با آنچه که در عمل اتفاق افتاد را بیشتر نشان می داد.
در نهایت آنچه در نتیجه توافق ژنو اتفاق افتاد تحقق صد در صدی فکت شیت آمریکایی ها بود.
اما بازی فکت شیت ها در لوزان هم ادامه پیدا کرد.
این بار تیم ایرانی برای آنکه بتواند فضای مذاکرات و توافق صورت گرفته را به نفع خود تغییر دهد، بلافاصله پس از اتمام مذاکرات متنی را در اختیار رسانه ها قرار داد که در آن اصول توافق شده در لوزان با قرائت اعضای تیم مذاکره کننده ایران تشریح شده بود.
هر چند اعضای تیم مذاکره کننده از اینکه این متن به وزارت خارجه منسوب شود، ابا داشتند و در برنامه های تلویزیونی و سخنرانی ها، صراحتا و چندین باره تاکید میکردند که این متن، فکت شیت ایران از مذاکرات لوزان نیست، اما بعدها با افزایش درخواست ها از دولت برای انتشار فکت شیت رسمی ایران، رییس جمهور با کم حافظه خواندن منتقدان گفت: فکت شیت ایران زودتر از همه و بلافاصله پس از مذاکرات در اختیار رسانه ها قرار گرفت. فکت شیت ایرانی همانی بود که در لوزان منتشر شد.
اما برخلاف تیم ایرانی آمریکایی ها در لوزان با چند روز تاخیر فکت شیت خود را منتشر کردند ، البته همانند توافق ژنو که تفاوت اظهارنظرهای مقامات ایرانی با فکت شیت کاخ سفید واضح و مشخص بود، مفاد فکت شیت ایران و آمریکا از مذاکرات لوزان نیز متفاوت بود.به خصوص آنکه در فکت شیت ایران به تعهداتی که تیم ایرانی پذیرفته بود اشاره ای نشده بود.
تفاوت اظهارات مقامات ایرانی با اظهارات و فکت شیت مقامات کاخ سفید، صدای منتقدان را در آورد اما پاسخ تیم ایرانی یک جمله بود: «مفاد فکت شیت آمریکاییها صحیح نیست».
جدول زیر اظهارات مقامات ایرانی را پس از انتشار فکت شیت آمریکایی ها نشان می دهد.
زیر سئوال بردن صحت مفاد فکت شیت آمریکایی ها از سوی مقامات ایرانی البته در داخل آمریکا نیز واکنش هایی را به دنبال داشت.
در کنفرانس خبری سخنگوی وزارت خارجه آمریکا (۲۴/۱/۹۴) یکی از خبرنگاران از وی پرسید: اطلاعات فکت شیت آمریکا از سوی ایرانی ها رد می شود ، این اطلاعات صحیح است؟ ماری هارف در پاسخ گفت: پس از توافق ژنو هم ما یک فکتشیت دادیم و ایرانیها یک فکت شیت، ولی در آخر دیدیم که تعهدات مدنظر ما به ایران اعمال شد؛ این بار هم میگویم که آنچه در فکتشیت ما آمده، دقیقاً محتوای مذاکرات دیپلماتها در اتاقهای لوزان را منعکس میکند.
با این حال انتشار متن توافق نهایی بیانگر آن است، همانند توافق ژنو متن فکت شیت آمریکایی ها درست بوده و البته در فکتشیت وزارت امور خارجه ایران از مذاکرات لوزان اطلاعات نادرستی درج شده است.
جدول زیر مفاد توافق نهایی را با متن فکت شیت آمریکا و ایران تطبیق داده است. بررسی جدول زیر ۴ گزاره را اثبات میکند.
اول آنکه برخلاف اظهارات مقامات ایران در مذاکرات لوزان مرحله اول توافق نهایی صورت گرفته بود. این درحالی بود که تیم مذاکره کننده از سوی رهبر معظم انقلاب از توافق دو مرحله ای نهی شده بود.
دوم آنکه گزارش تیم مذاکره کننده ایران به مقامات عالی رتبه نظام درباره غیرالزام آور بودن توافق لوزان و چرک نویس بودن توافقات صورت گرفته خلاف واقع بوده است هر چند که این امر شاید به خاطر عدم فهم دقیق تیم مذاکره کننده از مذاکرات لوزان بوده باشد.
سوم آنکه برخلاف ادعاهای مقامات وزارت امور خارجه و نمایندگان و کارشناسان وابسته به دولت، فکت شیت آمریکایی ها به صورت صد در صدی دقیق و صحیح بوده است.
چهارم تیم ایرانی عمدا و یا سهوا در اظهارنظرات خود یا در فکت شیت منتشر شده پس از توافق لوزان به تعهدات اصلی که پذیرفته است اشاره ای نکرده است و برخی از مفاد فکت شیت ایران مانند لغو فوری همه تحریم ها نیز اشتباه می باشد.
الف) غنی سازی
ب) بازرسی
ج) بازفراوری
د) تحریم ها
هـ) زمانبندی